Divortul pe cale notariala

 • TEMEI LEGAL: divortul pe cale notariala este reglementat in prezent de Codul familiei, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
 • CONDITII: Ambii soti trebuie sa fie de acord cu divortul si sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati.
 • UNDE SE DEPUNE CEREREA DE DIVORT: Divortul pe cale notariala poate fi solicitat la orice birou notarial de la locul incheierii casatoriei sau de la locul ultimei locuinte comune a sotilor.
 • PROCEDURA:

Cererea de divort se depune de catre cei doi soti impreuna.

ACTE NECESARE pentru depunerea cererii de divort pe cale notariala:

 • actele de identitate ale celor doi soti
 • certificatele de nastere ale celor doi soti (in original)
 • certificatul de casatorie (in original)

Notarul public inregistreaza cererea si le acorda sotilor un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort.

La expirarea acestui termen, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.

Daca sotii staruie in a desface casatoria, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Sotii trebuie sa se inteleaga cu privire la numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei, astfel:

 • daca sotii nu si-au schimbat numele prin casatorie, vor purta in continuare fiecare numele respectiv;
 • daca unul dintre soti a luat numele celuilalt, el poate reveni la numele purtat inainte de incheierea casatoriei; de asemenea, sotii pot fi de acord ca cel care a purtat in timpul casatoriei numele celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei.

Notarul public inainteaza o copie certificata de pe certificatul de divort la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune pe marginea actului de casatorie.

EFECTE:

 • casatoria se considera desfacuta de la data eliberarii certificatului de divort.
 • fata de terti, efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de la data cand s-a facut mentiune despre certificatul de divort pe marginea actului de casatorie sau de la data cand tertii respectivi au cunoscut divortul pe alta cale.

Solutii in cadrul procedurii divortului pe cale notariala :

 • emiterea certificatului de divort: in cazul in care sotii staruie in desfacerea casatoriei dupa expirarea termenului de 30 de zile, acordat cu ocazia inregistrarii cererii, iar consimtamantul sotilor in acest sens este liber si neviciat;
 • respingerea cererii: in cazul in care nu sunt indeplinite toate conditiile pentru emiterea certificatului de divort (sotii nu staruie in cerere dupa expirarea termenului de 30 de zile acordat la depunerea cererii, sotii au copii minori, nu se prezinta decat unul dintre soti  pentru depunerea cererii, nu se inteleg cu privire la numele pe care il vor purta dupa divort)

IMPORTANT: In cazul in care la data implinirii termenului de 30 de zile, acordat cu ocazia depunerii cererii,  ambii soti sau unul dintre cei doi soti nu se prezinta pentru a putea sustine impreuna cererea depusa, certificatul de divort nu se va elibera, cererea va fi respinsa, notarul urmand a constata acest lucru. Reluarea procedurii de divort pe cale notariala implica depunerea unei noi cereri.

COSTUL PROCEDURII DE DIVORT pe cale notariala :

– onorariu notarial in suma de 500 lei + TVA 120 lei (cost total 620 lei)

Onorariul notarial se achita cu ocazia depunerii cererii si este datorat atat in cazul in care procedura se finalizeaza prin emiterea certificatului de divort, cat si in cazul in care cererea este respinsa, nefiind intrunite conditiile pentru emiterea certificatului de divort.

Distribuie această informație...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
− 1 = unu