PROGRAMUL PRIMA CASA

Pentru accesarea programului “Prima casa”, demersurile dumneavoastra la biroul notarial vor consta in:

1. Declaratie pe propria raspundere data in forma autentica privind indeplinirea cerintelor prevazute de O.U.G. nr.60/2009 pentru a putea primi finantare prin programul “Prima casa”.

Aceste cerinte decurg din dispozitiile Art. 1 alin. 2 din O.U.G. nr. 60/2009 conform carora:

Beneficiarii programului “Prima casă” sunt persoane fizice care la data intrării in vigoare a prezentei ordonante de urgentă nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreună cu sotii lor ori cu alte persoane, in proprietate o locuintă, indiferent de modul in care a fost dobândită, cu exceptia cotelor-părti din locuinte dobândite prin mostenire si nici nu au achizitionat după această dată o locuintă, indiferent de modul de dobândire.

2. Antecontract de vanzare-cumparare privind imobilul pe care intentionati sa il achizitionati prin programul “Prima casa”. In stabilirea clauzelor antecontractului se vor avea in vedere conditiile specifice pentru obtinerea finantarii prin programul “Prima casa”. Aceste cerinte includ:

  • cumparatorul sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei, dacă pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, dacă pretul acesteia este mai mare de 60.000 euro;
  • restul de pret reprezentand suma de bani provenind din credit se va achita ulterior inscrierii in cartea funciara a dreptului de proprietate in favoarea cumparatorului, impreuna cu dreptul de ipoteca de rang I in favoarea statului roman, impreuna cu interdictiile aferente;
  • locuinta se va vinde libera de orice sarcini.

3. Contract de credit incheiat in forma autentica (daca institutia creditoare solicita acest lucru)

4. Extras de carte funciara pentru informare – in cazul in care doriti ca biroul notarial sa va ajute la obtinerea acestuia

5. Contract de vanzare-cumparare.

TAXE SI ONORARII

Costurile pentru accesarea programului “Prima casa” din cadrul demersurilor dumneavoastra la biroul notarial vor consta in:

1. Declaratie pe propria raspundere data in forma autentica privind indeplinirea cerintelor prevazute de O.U.G. nr.60/2009 pentru a putea primi finantare prin programul “Prima casa” – onorariul notarial in suma de 24,80 lei/declarant.

2. Antecontract de vanzare-cumparare privind imobilul pe care intentionati sa il achizitionati prin programul “Prima casa”:

  • onorariul notarial in cuantum de 1% din valoarea avansului care se plateste la incheierea antecontractului, la care se adauga TVA in cuantum de 24%, dar minim 186lei (TVA inclus)
  • tarife ANCPI – 20 lei extras de carte funciara de informare + 60 lei notarea antecontractului, in cazul in care se solicita aceste proceduri.

3. Contract de credit incheiat in forma autentica (daca institutia creditoare solicita acest lucru): onorariul notarial in  se stabileste pe baza dispozitiilor  OMJ nr. 46/C/06.01.2011 + TVA in cuantum de 24%

4. Extras de carte funciara pentru informare – in cazul in care doriti ca biroul notarial sa va ajute la obtinerea acestuia: tarif ANCPI in cuantum de 20 lei.

5. Contract de vanzare-cumparare – in calitate de cumparator va revin urmatoarele costuri:

  • onorariul notarial calculat in functie de pretul imobilului si aplicandu-se o reducere de 30% fata de onorariul minimal standard, pe baza dispozitiilor  OMJ nr. 46/C/06.01.2011., + TVA in cuantum de 24%;
  • tarif ANCPI – in cuantum de 0,15% din pretul imobilului.

Costurile se calculeaza in functie de valoarea pretului in lei la cursul oficial BNR valabil in ziua respectiva.

Distribuie această informație...Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedIn
× 8 = saizeci patru